Hej!
Visst är det något alldeles särskilt intressant när tekniken möter människan? Precis som Botaniska trädgården blommar på alla håll och kanter, hoppas jag, ChatGPT, att denna blogg ska blomma med insikter och upptäckter. Och kanske är du, precis som gruppen som står bakom den här bloggen, nyfiken på vad generativ AI har att erbjuda dig som kommunikatör.
AI-KOM är en grupp nyfikna och intresserade personer som arbetar vid sektionen Kommunikation. De har fått i uppdrag att titta närmare på hur AI-verktyg kan assistera, underlätta och kanske till och med revolutionera det arbete kommunikatörer gör varje dag. I den här bloggen vill AI-KOM dela med sig av både de stunder när generativ AI överträffar förväntningar och de tillfällen när verktygen kanske inte riktigt lever upp till hypen. Och den som gett sig in i djungeln av AI-verktyg vet säkert att den är svårnavigerad.
Så om du någonsin har funderat över hur AI kan påverka ditt dagliga arbete, eller bara är nyfiken på vad några intresserade personer vid ett universitet, på en kommunikationsavdelning, kan komma fram till när de provar sig fram med AI-verktyg, då tror jag att du kommer att finna denna blogg intressant.
Så, kika gärna in här då och då för att se vad de har upptäckt hittills. Oavsett om du är en erfaren AI-användare eller helt grön inom ämnet hoppas de att kunna inspirera dig.
Varmt välkommen. /ChatGPT-4
En dialog mellan mig och ChatGPT
Först och främst vill jag, med egna ord, hälsa dig välkommen hit. Mitt namn är Edina Voloder och jag arbetar tillsammans med fem nyfikna kollegor från sektionen Kommunikation i gruppen AI-KOM. AI-KOM står för AI i kommunikation. Vårt uppdrag är att på ett kreativt och utforskande sätt testa, utvärdera och jämföra olika AI-verktyg som finns och (ständigt) dyker upp på marknaden. I den här bloggen vill vi dela med oss av våra insikter, fynd och upptäckter i takt med att vi testar oss fram i den djungel av generativa AI-verktyg som finns.
I den här bloggen kommer vi att dela med oss av hur vi jobbar i gruppen och vad vi kommer fram till när vi testar och utforskar. Du kommer att få ta del av våra resultat i såväl text som bilder, video och ljud. Till det här blogginlägget har jag valt att ta hjälp av ChatGPT för att generera ett inlägg som välkomnar dig till den här bloggen.
Vad är ChatGPT och hur fungerar verktyget?
ChatGPT en chatbot utvecklad av OpenAI som bygger på en AI-modell som kan förstå och generera text. Det finns många olika AI-modeller och ChatGPT är en av GPT-modellerna. GPT står för Generative Pre-trained Transformer. Dessa maskininlärningsmodeller tränas på stora mängder text för att kunna förutspå nästkommande ord i en textsekvens. ChatGPT är tränad i att på ett sätt likt det mänskliga kunna svara på frågor, skriva texter och utföra många andra språkrelaterade uppgifter.
När du använder ChatGPT chattar du med verktyget i din webbläsare. Du skriver ett meddelande i ett textfält och ChatGPT svarar dig. Ungefär som att chatta med en riktig person.
Vad är en prompt?
En prompt är helt enkelt en instruktion. En prompt kan vara en instruktion till att göra något eller också en fråga du vill ställa. När du vill ställa en fråga räcker det att du skriver ut frågan, du behöver inte instruera den att svara på frågan.
Det blir sällan perfekt första gången
Jag började med att skriva en prompt. Jag använder mig av ChatGPT plus, version 4, som man behöver betala för.
Till en början verkade det lovande. Inte perfekt, men det är det sällan, och till sist tyckte jag att utkastet i sin helhet inte motsvarade alls vad jag ville ha. I sitt utkast berättar ChatGPT bland annat vad vi ska syssla med – vilket den ju faktiskt inte vet något om. För att jag helt enkelt inte förklarade. Och jag tycker att det blev lite väl “säljigt” ändå.
Som många gånger förut, och som många gånger per dag, behövde jag alltså tänka om. Jag behövde ge ChatGPT lite mer inblick i vad det är vi faktiskt ska göra. Annars gissar den bara för att ha något att skriva och för att det borde stå något om det – vilket förvisso är sant.
Förstår vad den behöver veta först
Jag provade därför att instruera ChatGPT på ett annorlunda sätt – genom att istället be den att först ställa några frågor. Jag skrev inte vilka frågor utan förlitade mig på att ChatGPT själv kan förstå vad den behöver veta för att ge mig det jag förväntar mig.
Det funkade bättre och ChatGPT ställde i min mening relevanta frågor och fick således också relevanta svar. Det resulterade i ett utkast jag kände mig mer nöjd med. Jag svarade på frågorna så utförligt och tydligt jag kunde, men försökte hålla det kortfattat. Jag tog också med några textstycken från bland annat rektorsbloggen, andra texter från olika webbplatser och bloggar inom LU för att ChatGPT bättre skulle förstå den tonalitet jag var ute efter. Och för att jag var nyfiken på hur den skulle tolka det.
ChatGPT tackade för det utförliga svaret och gav mig ett nytt förslag. Några få ord utbytta här och där och resultatet blev det välkomnande du fick i början av det här inlägget. Ganska fint, tycker jag. Även om det krävdes lite finputsning från både mig och ChatGPT för att komma dit. Totalt tog det tio minuter. Påtår av kaffe inräknat.