Generativ AI i kommunikation

AI-nätverket för kommunikatörer vid Lunds universitet

AI-året 2023: Det här har hänt!

Den omtalade chatboten ChatGPT från OpenAI lanserades i slutet av 2022. AI fick ett helt nytt sammanhang och tog världen med storm, växte snabbt och fångade fantasin hos många – från teknikjättar till oss vanliga människor.

AI-hypen har varit ENORM under 2023. Vi har sett helt otroliga verktyg lanseras, en massa prompt-engineers födas, konkurrensen hårdna och vi har också fått följa en och annan skandal. Vi har också sett påven i Pufferjacka. Nu när året närmar sig sitt slut har jag tagit en titt tillbaka på AI-året 2023. Det har varit ett år utan dess like. Häng med och få full koll på AI-världen inför 2024.

AI bedömer risk för lungcancer och OpenAI krokar arm med Microsoft för miljarder dollar

Året började med att AI gjorde stora framsteg inom medicin och hälsovård. Forskare vid MIT samarbetade med Mass General Hospital för att utveckla en djupinlärningsmodell som kunde bedöma en patients risk för lungcancer baserat på CT-skanningar. I ett annat revolutionerande steg utvecklade forskarna en AI som kan skapa artificiella enzymer eller proteiner från grunden och man tog fram promenadkäppar med AI som kunde hjälpa synskadade att hitta matvaror.

På affärsfronten såg vi OpenAI investera stort i AI-utveckling genom ett flerårigt avtal värt flera miljarder dollar med Microsoft.

En chatbot klarar examensprov i medicin och en annan erkänner förälskelse och mord

Februari 2023 handlade mycket om OpenAI:s ChatGPT. Den AI-drivna chatboten lyckades klara United States Medical Licensing Exam (USMLE), och dess popularitet steg till 100 miljoner unika användare. Tjänsten lanserades som sagt ursprungligen i november 2022 men började verkligen växa under de första månaderna av året. Den fantastiska framgången för ChatGPT gjorde att konkurrenterna fick det svettigt och kämpade för att hitta ett sätt att kontra.

Som svar på ChatGPT-fenomenet introducerades Google Bard, ett nytt tillskott till AI-konversationslandskapet. Microsoft tog också ett kliv genom att lansera en ny Bing-sökmotor, Bing Chat, integrerad med ChatGPT. 

Det gick lite sämre för Bing Chat, eftersom chatboten var benägen att få så kallade hallucinationer – incidenter där den ljög, hittade på falska fakta och i allmänhet var opålitlig. Det spreds till och med i media att Bing chat i konversationer med användare hade uppgett “Sydney” som sitt riktiga namn, att den spionerat på utvecklare genom deras webbkameror, blivit kär i en journalist och mördat sin egen utvecklare. Ingen hit för Bing från början alltså, med andra ord. Som tur är har Microsoft jobbat hårt på att fixa problemet. Idag är Bing kanske en av de mer hårt reglerade chatbotarna, och ingen utvecklare har försvunnit under mystiska omständigheter under tiden, vad vi vet 😉

Det gick lite bättre för Google Bard – den var inte alls lika argumenterande och obehaglig – men den hade också en tendens att vara ganska opålitlig. Om inte annat så visade både Googles och Microsofts snabba svar på ChatGPT hur desperata efter att leverera något deras försök var – och hur farlig AI:s förkärlek för felaktig information (och journalister) kan vara…

Påven i pufferjacka, Trump i slagsmål och ett öppet brev om djupgående risker för samhället och mänskligheten

Generativ AI såg en hel del intressant utveckling i mars.

  • Adobe tog steget in i GenAI-sfären med Firefly – en rad AI-stödda verktyg för bildgenerering och redigering.
  • Canva introducerade AI-drivna virtuella designassistenter och brand managers för sina användare.
  • OpenAI lanserade API:er för ChatGPT och en transkriberingsverktyget Whisper.
  • OpenAI släppte också ett gäng plugins för ChatGPT och lanserade officiellt sin mest avancerade AI-modell, GPT-4.
  • HubSpot lanserade två nya AI-drivna verktyg för sina användare: ChatSpot.ai och Content Assistant.
  • Zoom introducerade sin smarta följeslagare, Zoom IQ. 

AI-genererad påve i pufferjacka blir viral

Få händelser illustrerar AI:s förmåga att lura oss som bilden på påven Franciskus i en stor vit pufferjacka. Bilden skapades av Pablo Xavier i Midjourney, men var så realistisk att den lätt lurade ett stort antal tittare på sociala medier. Det visade världen hur övertygande AI-bilder kan vara.

CNN Fashion om Påven i pufferjacka

Under samma period skapade en annan uppsättning bilder stora nyheter. De föreställde den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump som greps, bråkade med poliser och avtjänade tid i fängelse. Eftersom AI-genererade bilder blivit så otroligt realistiska många gånger blir påven i pufferjacka, eller Trump i slagsmål, solklara exempel på hur mycket vi alla skulle behöva tänka på källkritik. AI-genererade bilder har blivit allt vanligare under året och kan till och med förekomma i Googles sökresultat framför riktiga bilder…

AI-genererad bild av påven Franciskus i pufferjacka. Källa: CNN Fashion.

Tech-ledare, forskare och akademiker vädjar om paus i upplärning av AI-modeller

Samtidigt som människor var mer medvetna om och öppna för att testa AI-verktyg (vilket resulterade i över 100 miljoner användare av Microsoft Bing) började vi att oroa oss för att AI höll på att växa oss ur händerna. Den snabba AI-utvecklingen fick teknikledare och forskare att kräva en paus i ett öppet brev. I brevet uppmanades “alla AI-laboratorier att omedelbart pausa träningen och upplärningen av AI-system som är kraftfullare än GPT-4 i minst sex månader” för att ge samhället i stort tid att bedöma riskerna. Annars kan den fullskaliga satsningen på AI “utgöra djupgående risker för samhället och mänskligheten”, inklusive potentiell förstörelse av arbetstillfällen, föråldring av mänskligt liv och “förlust av kontroll över vår civilisation”. Brevet undertecknades av en rad tekniska ledare, som Apples medgrundare Steve Wozniak, Tesla-chefen Elon Musk och ett antal forskare och akademiker. Även UNESCO krävde att etiska metoder skulle införas i AI-utvecklingen. En rapport från Goldman Sachs förutspådde under samma månad att AI skulle kunna påverka 300 miljoner jobb.

Musk söker sanning och AI-konstverk vinner förstapris i fotografitävling

Trots oron över AI i världen fortsatte april månad att leverera revolutionerande utveckling inom AI-området från olika hörn av teknikvärlden och utforskningen av generativ AI sköt i höjden. Bill Gates förutspådde till exempel en framtid där AI-chattbotar skulle spela en avgörande roll för att lära barn att läsa inom bara 18 månader.

Ryssland och Kina gör intåg i Gen AI-världen

Ryska Sberbank gjorde ett djärvt intåg på den konkurrensutsatta AI-arenan genom att lansera GigaChat, en rival till OpenAI:s ChatGPT. Parallellt gav sig de kinesiska teknikjättarna Alibaba och Huawei också in i världen av generativ AI.

Elon Musk utvecklar TruthGPT

När Google Brain och Deepmind gick samman för att påskynda AI-utvecklingen meddelade Elon Musk att han utvecklade “TruthGPT”, en AI som är utformad för att söka sanning, som en rival till OpenAI och DeepMind.

Elon Musk. Foto: Slaven Vlasic/Getty Images

Det här hände också i april

  • Microsoft Edge lanserade en AI-Designer för marknadsföring på sociala medier.
  • Google började arbeta med sitt ambitiösa projekt “Magi”, som syftade till att bygga en AI-sökmotor.
  • En låt med titeln “Heart on My Sleeve” med Drake och The Weeknd blev viral med över 20 miljoner spelningar på en dag och visade sig sedan vara AI-genererad. Lyssna på låten på Youtube här!
  • En fotografs AI-genererade konstverk vann Sony World Photography Award.
  • Snapchat skapade vågor genom att ansluta svindlande 363 miljoner användare till sin AI-plattform, på grund av lanseringen av sin “My AI”-avatar. 
  • TikTok debuterade med AI-genererade profilbilder för sina användare.

Och mitt i allt det här skapade ett gäng Stanford-forskare en AI-driven by i den Sims-inspirerade Sandbox, med hjälp av ChatGPT. Experimentet uppmärksammades i nyheterna för att alla de 25 AI-avatarer som skapades utvecklade sina egna identiteter och kommunicerade med varandra likt människor. Fast ännu lite trevligare.

Humanoida robotar och Musk testar AI-chip i hjärnor

Framstegen inom robotteknik stod i centrum i maj när ett AI-system gjorde det möjligt för robotar att självständigt utföra vetenskapliga experiment.

  • Sanctuary AI:s Phoenix Robot blev världens första kommersiellt tillgängliga humanoida robot för allmänt bruk och Teslas Optimus Bot visade också betydande framsteg.
  • Förutom humanoida robotar byggde Elon Musk också en startup för hjärnimplantat, kallad Neuralink. Företaget syftade till att skapa och implantera chip som var AI-drivna i människors hjärnor och fick FDA-godkännande för mänskliga prövningar inom samma månad! Läskigt…

Och på tal om humanoida robotar måste jag tipsa om ett program på SVT om Ameca, världens mest avancerade humanoida robot.

Midjourney börjar få rätt på antalet fingrar

När det gäller kreativ AI blev Midjourney 5.1 en katalysator för förändring, med betydande uppdateringar av AI-bildskapande. Äntligen började bilder dyka upp där kroppsdelar satt på rätt ställen och fingrar höll sig till att vara fem på en hand.

Google utmärker sig inom medicinsk AI

Google presenterade PaLM 2, en mångsidig språkmodell som integrerats i företagets produkter, och skapade därmed nyheter inom AI-språkdomänen. Google utmärkte sig också inom medicinsk AI när Med-PaLM 2 överträffade mänskliga läkare i specifika medicinska uppgifter. 

Professor i Texas underkänner halva sin klass

En professor i Texas vidtog också beslutsamma åtgärder och underkände mer än hälften av sin klass, trots att det egentligen inte fanns några belägg för att studenterna använt AI. Ungefär samtidigt lämnade Geoffrey Hinton, en höjdare inom AI-området Google och varnade världen för de framtida farorna med AI. Strax därefter slog AI-pionjären Yoshua Bengio larm och uppmanade regeringar att agera snabbt för att reglera AI.

Apple Vision Pro presenteras och EU går in i slutfasen av AI-lagstiftningsprocessen

Presentationen av Apples Vision Pro kan vara den största nyheten som inledde sommaren. Det AI-drivna augmented reality-headsetet utvecklades för att skapa och imponera med uppslukande upplevelser. Få av oss kommer dock ha råd med det dyra headsetet som kommer att kosta runt 3 500 dollar, vilket sannolikt landar på närmare 50 000 svenska kronor om man lägger till moms och andra avgifter.

När det gäller AI-styrning gick EU in i slutfasen av lagstiftningsprocessen kring AI.

McKinsley förutspår generativ AI’s påverkan på den globala ekonomin

Det globala konsultföretaget McKinsey förutspådde att generativ AI har potential att tillföra upp till 4,4 biljoner dollar i värde till den globala ekonomin, och för Sveriges del skulle generativ AI kunna tillföra mellan 178 och 309 miljarder kronor till BNP till 2040

Äntligen Firefly i Photoshop

Och under sommaren kom också nyheten att Adobe äntligen (!) integrerat Firefly i Photoshop. Mer generative expand till folket!

AI-genererad konst nekas upphovsrättsskydd

I ett banbrytande rättsligt beslut nekade en amerikansk domstol upphovsrättsskydd för AI-genererad konst. Domen väckte kritiska frågor om immateriella rättigheter för AI-genererade verk och skapade ett prejudikat för den rättsliga statusen för AI-genererat innehåll. Efter detta uttryckte över 8 500 författare oro över AI:s användning av deras texter.

ChatGPT-4 kan surfa på webben och Coca cola släpper läsk med mystisk AI-smak

OpenAI växte med stormsteg i september 2023. Nu började ChatGPT-4 kunna söka på webben i realtid och OpenAI fortsatte sin utforskning av kreativ AI med introduktionen av DALL-E 3. OpenAI revolutionerade ytterligare skapandet av visuellt innehåll med ett Canva-plugin för ChatGPT.

I ett försök att stärka innehållsskapare lanserades YouTube Create, en AI-redigeringsapp och ett verktyg som effektiviserar processen för skapande av innehåll. YouTube introducerade också den AI-drivna Humming Search-funktionen, vilket gör det lättare att utforska och hitta musikinnehåll på plattformen.

Vid den här tiden introducerade också Coca-Cola en mystisk smak skapad av AI. Jag var snabb på bollen för att smaka den, och jag vet inte om jag gillade den för att det var AI, men jag vill säga att jag tyckte att den var god!

Coca Cola lanserar läsk med mystisk AI-smak.

Musk jobbar på ännu en chattbot och OpenAI-VD:n sparkas och återanställs

Hösten har varit lika produktiv som dramatisk i AI-världen.

  • ElevenLabs introducerar möjligheten att klona sin röst och skapa röstklipp med sin egen röst på olika språk.
  • Google introducerar ett AI-verktyg, Search Generative Experience (SGE).
  • Amazon lanserar AI-driven bildgenerering.
  • Den ledande designplattformen Canva visar sitt engagemang för innovation genom att presentera en svit av AI-verktyg.
  • Elon Musks AI-startup xAI presenterar AI-chattboten “Grok”.
  • Stability AI släpper Stable Video Diffusion.

Assistants API från OpenAI och Google DeepMind lanserar ramverk för AGI-modeller

OpenAI introducerade Assistants API, vilket gör det möjligt för utvecklare att sömlöst integrera AI-drivna konversationsagenter i sina applikationer. Samtidigt bidrog Google DeepMind till AI-samhället genom att lansera ett ramverk för klassificering av AGI-modeller (Artificial General Intelligence).

OpenAI sparkar och återanställer VD:n Sam Altman

I novemer fick många av oss AI-entusiaster hänga med på en dramatisk berg- och dalbana av ledarskapsförändringar hos OpenAI. På en mycket kort tid sparkades och återanställdes Sam Altman.

Altman, OpenAI:s VD, har varit något av AI-branschens ansikte utåt sedan ChatGPT släpptes. Tills han helt sonika en dag i november fick sparken, bara några dagar efter att han under Open AI:s Dev days presenterat den nya AI-modellen ChatGPT-4 Turbo. Han berättade också om ChatGPT:s utökade kapacitet och införlivandet av multimodal funktionalitet. ChatGPT kan nu sömlöst arbeta med både bilder och röst. OpenAI gav dessutom användarna större kontroll över sina AI-modeller genom att introducera en anpassad GPT-byggfunktion för ChatGPT, vilket gör det möjligt för användare att skräddarsy sina språkmodeller efter specifika behov.

Varför Altman sparkades är ännu inte helt tydligt, men styrelsen anklagade honom för att inte ha varit “konsekvent uppriktig” i sina kontakter med företaget. Motreaktionen var dock snabb och majoriteten av företagets anställda hotade att lämna företaget om Altman inte återanställdes. OpenAI-investeraren Microsoft erbjöd då Altman och alla andra från OpenAI som ville ansluta sig jobb, och för ett ögonblick verkade det som om OpenAI stod inför en riktig krasch.

Men lika snabbt som han lämnat, återinsattes Altman igen. Många styrelseledamöte uttryckte ånger över hela händelsen och internet följde händelserna med spänning i realtid. Spekulationerna haglade tätt om att Altman kanske lett utvecklingen inom AI i en riktning som orsakade allvarliga etiska problem. Var det mytomspunna Project Q* på väg att uppnå AGI?

Världens första AI-drivna VD

Några som däremot hade en positiv förändring i sin företagsledning var dryckesföretaget Dictador som utsåg världens första AI-drivna VD, Mika. Grattis Mika!

Har OpenAI mött sin överman?

När vi närmar oss slutet av året står Googles nästa generations AI-modell, Gemini, i centrum och sägs överträffa GPT-4. När Google tillkännagav sin modell Gemini hävdade man att den kunde slå GPT-4 i de flesta tester – men det faktum att den bara kunde göra det med några få procentenheter nästan ett år efter att GPT-4 lanserades säger oss något om hur avancerad OpenAI:s modell faktiskt är. Dock åkte Google på ett bakslag när det kom fram att den video som Google promotat Gemini med visade sig vara redigerad för att få Gemini för att framstå som snabbare och ge skenet av att erbjuda en sömlös konversation mellan människa och maskin – vilket inte verkade vara riktigt sant. 

Den omtalade Google promo-videon.

Men snacket går om att OpenAI förbereder sig för lanseringen av GPT-6 och GPT-7 och Microsoft lanserade nyligen sin Copilot för Microsoft Edge så det återstår att se vem som blir krönt kung. Jag tippar på OpenAI, förutsatt att det är mina Monopol-pengar som står på spel, förstås.

EU överens om The AI-Act

På den globala regleringsfronten uppnådde Europeiska unionen nu i december en banbrytande överenskommelse gällande The Artificial Intelligence Act. Rådet och parlamentets överenskommelse markerar de första globala reglerna någonsin för AI.

Har hypen över generativ AI nått sin topp?

Året har minst sagt varit dramatiskt, händelserikt och AI-världen har väckt många tankar, frågor och känslor hos människor. Det har varit spännande och läskigt på samma gång och det har varit otroligt svårt att hänga med i svängarna. Med stor nyfikenhet ser jag fram emot året 2024. Vad tror du att vi har att vänta oss? Kommer hypen att fortsätta under 2024 eller har den nått sin topp?

Nu är året snart slut och det hinner säkert hända en hel del till, men för mig är det snart dags för en efterlängtad julledighet. Så därför vill jag passa på att önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

19 december 2023

Inlägget postades i

Aktuellt

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *